Notícies

Registre del terratrèmol 6,7 prop d'Anchorage (Alaska, EUA)

Emulant l'InSight! El nostre institut també té un sismòmetre.

01-12-2018

Des del passat dimecres tenim un sismòmetre a l’institut recollint dades de la dinàmica interna de la Terra. Des del moviment dels alumnes i professors en els canvis de classe fins als terratrèmols d’arreu del món.

Des del dimecres passat, ja n’hem registrat uns quants, de terratrèmols. N’hi ha d’Indonèsia, del Perú i d’altres contrades, amb magnituds de l’escala de Richter de fins a 5. Sembla ser però, que la zona sísmica més activa aquests dies és Alaska. El Dr. Jordi Díaz, sismòleg de l’ICTJA (Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera del CSIC), és la persona que ens ha permès tenir el sismòmetre un parell de setmanes a l’institut. Ahir, el Jordi Díaz ens va enviar el registre d’un dels terratrèmols (magnitud 6,7) amb epicentre a Anchorage, la capital de l’estat d’Alaska. Això ha estat possible perquè la nostra estació sismològica forma part d’una xarxa d’estacions distribuïdes per tot el món, que reporten inicialment les seves dades a un centre d’Alemanya. La nostra estació és la R592E i podeu fer el seguiment del registre continu amb programaris diferents. Per una banda podeu descarregar el SWARM des de la web de Raspberryshake on podeu veure online la localització del nostre sismòmetre i de tota la xarxa de sensors en un mapamundi. Si us descarregueu el programari SWARM en la mateixa web desplegueu console/modem i cliqueu sobre la nostra estació o qualsevol altra. Per l’altra banda, hi ha moltes aplicacions de mòbil per a fer el seguiment dels terratrèmols. EQinfo és gratuïta i es troba al Play Store. A “configuració/Datos sísmicos/Su Rspaberry Shake ID” introduïu R592E i el canal SHZ. Si torneu enrere, a sobre de “configuració” podeu veure el registre continu a la nostra estació (Shake en línea).

Conèixer la dinàmica interna d’un planeta (i més si és en el que vivim) és veritablement important per a entendre el comportament geofísic dels materials que travessen les ones sísmiques però, també té repercussions  sobre aspectes més quotidians de la nostra vida, com ara on i com construïm les nostres infraestructures i habitatges, com minimitzem el riscos associats d’aquests fenòmens i, fins i tot, perquè podem viure en aquest planeta. Pensament gens trivial; d’altra manera, no podríem entendre perquè el mòdul robòtic l’InSght que va “amartitzar” dilluns 26 de novembre amb gran èxit d’audiència, i després de dos cents dies de viatge, “només” portava una sonda transmissora tèrmica i un sismòmetre (!). Seran aspectes importants a tenir en compte en una propera visita tripulada?

En un parell de setmanes, el Dr. Jordi Díaz tornarà a recollir el sismòmetre i a oferir una xerrada a les alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r de Batxillerat. En parlarem de la importància de l’estudi del sismes i de la recollida de dades del sismòmetre durant la seva estada a l’institut.


Xarxes socials: